Agios-St. NL


395 meter boven de zeespiegel. Ongeveer een 100tal bewoners wonen er het hele jaar door.

Plus nog een 100tal buitenlanders die er met regelmaat op vakantie komen.
Zij houden van het dorp voor zijn eenvoud en zijn Griekse wijze van leven. Als u in het dorp komt is de kerk het eerste dat u meteen opmerk. Slechts 2 van dit soort kerken bevinden zich op het eiland Kreta. Elke zondag luiden de klokken om zeven uur. De Papas of de lokale bevolking zelf zal de misdienst doen. De binnenkant van de kerk is net zo mooi als de buitenkant. Grote kroonluchters en veel gouden en zilveren iconen. De kerk is de trots van Agios-Stéfanos. 

Op het plein vindt u ook cafeneons waar iedereen na de kerkdienst gaat voor een koffie.  Die ziet u aan uw recht tegenover de kerk zodra u in het dorp komt . Op het plein zelf, een groot cafeneon, de eigenares is Despina. Het is noiet alleen een cafe maar ook een taverne zo u kunt een maaltijd bestellen.

Zij is heel vriendelijk , en u krijgt heel mooie meze , dit enkel bij uw alcohol. Er is nog wel een ander cafeneon tegenover dit cafeneon. Een met blauwe en witte strepen cafeneon, de eigenaar zijn naam is Stefane. Maar hij is op pensioen! En nog een klein cafeneon recht tegenover de grote cafeneon ook de racebar genoemd.

Veel mensen vinden hun weg naar het plein. 

Toeristen en de lokale bevolking vinden elkaar op de terrasjes en praten graag over wat u maar wilt, politiek, waar u vandaan komt, waar u al bent geweest etc. .. Zoals elk dorp is de kerk het hart van het dorp daar waar het dagelijkse leven gebeurd. De kerk is zowel een plaats voor religie als ook een ontmoetingsplaats waar mensen praten. Een oudere vrouw van het dorp houdt de sleutel van de kerk in haar zak (Katina). Maar ze is altijd erg trots de binnenkant te tonen. 

De treden van de kerk is de plek om te praten te ontspannen en om vrienden te maken. Mensen komen er ook om alle verschillende soorten dingen te verkopen. Het dorp heeft veel smalle straatjes.

Veel mensen zitten samen met een drankje aan één van de cafeneons. Praten over elke dag leven. Iedereen houdt ervan om te relaxen.


Buitenlandse mensen als ook grieken komen weer langzaam terug naar dit dorp om een ​​vakantiehuis te kopen. Dit voor het vreedzaam leven. Het dorp heeft altijd wel een aantal hoekjes waar tegels en zand ligt te wachten om gebruikt te worden.

Zo wordt het dorp langzaam aan hersteld.

Als u een wandelt in het dorp vindt u veel kleine straatjes waar mooie huizen al werden gerestaureerd. In het midden van het dorp vindt u weer terug een klein pleintje. Waar een grote plataan staat waar u kunt zitten en ontspannen met een drankje. Ook hier vind u een cafeneon terug. 

Het cafeneon op het plein noemt “ Platanos “ eigenaren zijn Petroula en Yiorgo , ze zijn open vanaf 17uur.                                                                                                    

In elk cafe krijgt u meze's bij uw alcohol. Andere mezes bij elk cafe, sommige geven gewoon vers versneden vruchten andere geven u  weer warme vers gemaakte mezes.

Tegenover “ Platanos” ziet u weer een cafeneon.

De dame heet Eleftiria. Maar ze gebruikt de cafeneon meer om in te wonen. Maar als u naar binnen gaat zal ze u ook bedienen. Maar ze heeft enkel wijn en raki in huis dit met wat olijven.

Als u hoger en hoger loop zult u zien dat het uitzicht beter en beter wordt.

Boven de huizen bevinden zich de resten van een oud fort. Wees niet teleurgesteld als u daar te plaatse staat dat u er niet veel van ziet. U ziet de muren beter van op een afstand dan op de plaats zelf.

Maar om foto's te nemen vanaf deze plaats is het echt heel erg mooi.
Een prachtig uitzicht ! Dus als u voor een wandeling gaat, vergeet niet uw camera!

U zult mensen zien werken op het land dit met hun ezels. Of u ziet ze passeren in het dorp met hun geiten.
Ovens buiten de huizen worden gehouden om brood te bakken. Die worden nog steeds gebruikt. Families die in Makri Gialos wonen komen naar boven om dergelijke ovens te gebruiken. Natuurlijk heel veel bloemen maken dat het dorp er mooi uitzien. Het dorp wordt steeds beter en beter. Nieuwe elektriciteit, nieuwe bestrating  maar ook ADSL. En er is zelfs sprake om de vezel- kabel te leggen om zo nog sneller te kunnen internetten. Maar we kunnen al heel en snel downloaden .

Een deel van het dorp is nog steeds in puin. De oudste huizen zijn meer dan 400 jaar oud. Er staat nog veel te koop.
Sommige reeds gerenoveerd andere wachten nog een tijd.
Huizen worden gerenoveerd in de oude stijl. Wat betekent dat ze gebruik maken van grote stenen, zodat de muren een 50 cm dik zijn. Als u een kijkje neemt in één van de oude ruïnes kunt u nog steeds zien hoe de mensen leefden vele jaren geleden. Sommige huizen voelen aan net of de mensen elk moment terug komen.
Sommige potten staan nog steeds op het fornuis of in de open haard. In vorige jaren was het dorp erg vol van leven en dat kunt u nog steeds voelen. Ook de oudere mensen hebben nog steeds dat gevoel in hen en dit gevoel projecteren ze door aan de nieuwkomers.

Na veel werk en liefde in het project zien de huizen er echt mooi uit. De huizen zijn nog steeds bewaard in hun eigen karakter, slechts een satelliet-schijf, heeft u een hint dat er nieuwkomers wonen. Overal waar u gaat zult u kleine tuinen tussen de smalle straatjes en ook kippen vinden op de benedenverdieping van de huizen. Dit is het koelste gedeelte van het huis, de mensen wonen dus op het bovenste deel en hebben dus een mooi uitzicht en bevinden zich ook dichter bij het ​​dakterras. Een deel van de lokale bevolking heeft nog steeds een ezel, zij zorgen goed voor hun ezels, want dit is voor sommige van hen de enige manier van vervoer. Het is jammer dat de jongeren geen ezels meer houden. Die hebben liever een modern vervoermiddel.

Als u door het dorp hoger op loopt zult u de oude wasplaats zien die ze vroeger gebruiken om de was te doen en water op te vangen. 

De wasplaats is ook volledig gerenoveerd. Nu komt natuurlijk het bronwater binnen in elk huis via de kraan.
Op het eind van het dorp is er nog een klein kerkje en ook de begraafplaats. Vanaf daar heeft u een mooi uitzicht op het dorp en zijn inwoners in. Een mooie plek vanwaar u kunt kijken naar de bergen en de zee. 

Zoals u weet religie is zeer belangrijk bij de Griekse bevolking. De Grieken vinden dat zelfs wanneer hun geliefden er niet meer zijn ze toch nog steeds een deel uitmaken van hun dagelijks leven. Veel weduwen en weduwnaren hebben nog een kaars branden elke dag voor de rest van hun leven als eer en respect voor hun echtgenoot.
Elke week op zondag is er een dienst in de grote kerk en op speciale dagen zoals naam-dagen is er een dienst in het ander kerkje.

Deze straten wachten op u om ontdekt te worden !

PANO 20140222 114436914

petroula & Yiorgos cafeneon “ platanes”

sasteria 2017